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*“12. General provisions regarding retirement.—Retirement of officers
will a]w:iys be subject to the exigencies of service. Full power is reserved
to the Government temporarily to suspend or to limit retirement in general
or in individual cases whenever it may be necessary to do so in the public
interest, Officers of the rank of Captain and above will not be permitted
to retire voluntarily unless deemed expedient by the Government.”

12A. Age/Service limits for retirement of officers of Navy.—(1) Subject
to the provision of rule 12, an officer shall, unless he exercises option under
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rule 12B(1) on completion of the service limit specified in the Table below,
retire from service on completion of the age limit specified in that Table :

TABLE
(a) Officers of General Branch

Rank Service Limit Age Limit
Lt Commangder (including Sp List 23 years 48 wears
Officers) and below
Commander 3 L T 50 4
Captain ' 2l - 530
Commodore 28 "y 55
Rear Admiral )= 57

(b) Officers of Education and Judge Advocate General's Branch

Rank Service Limit Age Limit
Lt Commander and below 25 years 52 years
Commander ] S 54
Captain IS "HI358

(2) The tenure in the appointments of the Chief of the Naval Staff
will continue to be governed by S. R. O. No. 235-L/81/2C.S-1/81/D-1,
dated 8th July 1981, SR.O. No. 391-L/82/2C-5-1/81/D-1, dated 24th
November, 1982 and SR.Q. No. 491-L/84, dated 12th November, 1984
of the Ministry of Defence.

12B. Voluntary Retirement.—(1) An officer intending to retire from
service on completion of the service limit specified in rule 12A may exercise |
his option to do so by serving a notice of his intention in writing to the
Government at least six months prior to the date of such completion. The
option once exercised shall be irrevocable subject to acceptance thereof by
the Government,

(2) The Chief of the Naval Staff may, if he is satisfied that an officer
who has completed his service limit specified in rule 12A(1) but not opted
for retirement should be retired from service in the poblic inferest, recommand
to the Government for considering the case of such officer for retirement."”;

(3) rule 14 g7 #fmre” THemge rule sfezirs 2309, 39—

“14, Compulsory and volontary release—(1) A short service
commissioned officer shall, unless exigencies of service otherwise require,
be released on the expiry of the term of his commission.
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(2) (a) An officer including a short service commissioned officer
who is, in the opinion of the Government, unsuitable for further retention
in the service by reason of infirmity of body or mind, not being an infirmity
sufficient to warrant invaliding or for any other cause not amounting to
misconduct, and not being a cause within the control of such officer, shall -

be given three months' notice for termination of the service, and shall be
placed on the Retired List,

(b) An officer retired from the service, as, aforesaid, shall be granted
a compensation pension.

(3) (a) An officer including a short service commissioned officer who
intends to retire from the Active List Voluntarily, must submit his application
through his commanding officer and the procedure laid down in sub-rule (2)
of rule 11 shall be followed.

(b) An officer permitted by the Government to retire voluntarily shall
be placed on the Retired List and shall be granted such pension or gratuity
as may be admissible under the regulations.

(4) On release, a short service commissioned nliim:r shall be piamd
on the Emergency List.

(5) Right of Government fo Refire any Officer.—Notwithstanding
any other provisions of these Rules, the Government may retire any officer
at any time without assigning any reason whatsoever.

(6) Overriding Effect of this Ruole.—All other rules on the subjeet to
which this rule relates shall, to the extent of their repugnancy to this rule,
be deemed to have been superseded.”

Note : For the purposes of these rule, “Service” means commissioned service
including service as a Branch Officer and service forfeited as a result
of sentence of a court-martial.
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“24. Retiring ages for officers holding permanenf commissions—
(1) The normal retiring ages service limit for officers holding permanent
commission shall be as follows :

GENERAL DUTIES BRANCH

Rank Service Limit Retiring age
Squadron Leader and below 20 yrs 44 yrs
Wing Commander 22 yrs 47 yrs
Group Captain 23 yrs 50 yrs
Air Commodore 25 yrs 52 yrs
Air Vice Marshal 26 yrs 54 yrs

i GROUND DUTIES BRANCHES EXCEPT S.D. ENDUCATION AND
i S.D. LEGAL

Rank Service Limit Retiring age
Squadron Leader and below 23 yrs 47 yrs
Wing Commander 25 yrs 50 yrs
Group Captain 26 yrs 53 yrs
Air Commodore 28 yrs 55 yrs
Air Vice Marshal 30 yrs 57 yrs

S.D. EDUCATION AND S.D. LEGAL BRANCH

Rank Service Limit Retiring age
Squadron Leader and below 25 yrs ' 52 yrs
Wing Commander 27 yrs 54 yrs
Group Captain 28 yrs 55 yrs:

Provided that an officer shall, unless exercises option under sub-rule (3)
of this rule on completion of the service limit, retire from service on
completion of the retiring age.
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(2) The tenure in the appointment of the Chief of the Air Staff will
continue to be governed by 5. R. O. No. 235-L/81/2C.S-1/81,/D-1,
dated 8-7-81, 8. R, O. No, 391-L/82/2C-5-1/ 81/D-1, dated 24th
November, 1982 and S. R. O. No. 491-L/84, dated 12th November, 1984
of the Ministry of Defence.

(3) An officer intending to retire from service on completion of
service limit specified in sub-rule (1) may exercise his option by serving a
notice of his intention in writing to the Government at least six months

prior to the date of such completion. The option once exercised shall
be irrevocable subject to acceptance thereof by the Government.

(4) An officer of the rank of Group Captain and above will not be
permitted to retire voluntarily unless deemed expedient by the Government.

(5) The Chief of the Air Staff may, if he is satisfied that an officer
who has completed the service limit but not opted for retirement should
be retired from service in the public interest, recommend to the Govern-
ment for considering the case of such officer for retirement.

(6) The Government may, at any time, suspend or limit retirement
under this rule in the public interest.

(7) Right of Government to refire any Officer : Nothwithstanding any
other provisions of these Rules, the Government may retire any officer at
any time without assigning any reason whatsoever.

(8) Overriding Effect of this Rule: All other rules on the subject to
which this rule relates shall, to the extent of their repugnancy to this role,
be deemed to have been superseded.”
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